Φυσικό Θαλασσινό αλάτι – Ένας θησαυρός της θάλασσας


Φυσικό Θαλασσινό αλάτι χωρίς επεξεργασία. Το εκλεκτό αυτό προϊόν εξάγεται από τη θάλασσα, συλλέγεται με το χέρι από βραχώδεις κοιλότητες κοντά στις ακτές μετά την εξάτμιση του θαλασσινού νερού και δεν υπόκειται σε καμία χημική ή άλλη επεξεργασία. Άριστοι τεχνίτες με ειδική τεχνογνωσία συλλέγουν την «κρούστα» του αλατιού. Ο ανθός αλατιού έχει τη μορφή χοντρών, κρυσταλλικών νιφάδων, με λευκό ή υπόλευκο χρώμα. Είναι πλούσιο σε ιώδιο και η γεύση του είναι πολύ πιο αισθητή από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι.
Μετά από διάφορες διαδικασίες καθαρισμού καταλήγει στο τραπέζι μας, προσδίδοντας ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό μας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλατιού με πιο ωφέλιμο για την υγεία αυτό που έχει υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία. Το φυσικό θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 απαραίτητα μέταλλα και η χρήση του σε συνδυασμό με μια πληθώρα άλλων ανεπεξέργαστων τροφών στην καθημερινή διατροφή αποτελεί το μέσον για άριστη σωματική και ψυχική υγεία.
Σε όλη την ιστορία το αλάτι έχει αποδειχθεί πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο. Από τα αρχαία χρόνια η σημασία του ήταν τέτοια ώστε έχουν γίνει ακόμα και πόλεμοι για αυτό. Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα και η ανταλλακτική του αξία ίσχυε και σε άλλες περιοχές και περιόδους. Η αγγλική λέξη για το μισθό “salary” προέρχεται από το λατινικό “salarium” που σημαίνει πληρωμή με αλάτι. Οι χρήσεις του στο πέρασμα των αιώνων είναι πολλές και ποικίλες. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, ως μέσο συντήρησης επεκτείνοντας το χρόνο ζωής των τροφίμων και επιτρέποντας έτσι τις μεγάλες μετακινήσεις. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκε στην υαλουργία, στη σαπωνοποιία και την κεραμική. Ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού ήταν ο Ιπποκράτης το 450 π.Χ., που το χρησιμοποίησε για να θεραπεύσει λοιμώξεις, συμφορήσεις και άλλα νοσήματα.
Οι λευκοί, εύθρυπτοι κρύσταλλοι κλείνουν μέσα τους πολλά ευεργετικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν αυξημένα ποσοστά καλίου και μαγνησίου, φθόριο και ασβέστιο. Λόγω της μη επεξεργασίας του με χημικούς τρόπους το αλάτι αυτό διατηρεί ένα ποσοστό υγρασίας. Αυτή η ξεχωριστή υφή του είναι που του δίνει την ιδιαίτερη κρυσταλλική του μορφή, την απαλή του γεύση, αλλά βοηθά και στο να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του στοιχεία.
Το κλίμα της Ελλάδας, με τα μεγάλα ηλιόλουστα καλοκαίρια και την εκτεταμένη ακτογραμμή, είναι ιδανικό για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρυστάλλων θαλασσινού αλατιού. Οι νιφάδες θαλασσινού αλατιού “FOS” είναι ένα εκλεκτό προϊόν που προσφέρεται από την εταιρεία AGROSPARTA. Προέρχεται από τα βράχια της Μάνης, περιοχή με πολύχρονη παράδοση στη συλλογή αυτού του προϊόντος. Διατίθεται σε γυάλινα βάζα 110 g NW. Νοστιμίζει κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά, λαχανικά και σαλάτες. Χρησιμοποιείται κυρίως ωμό στο τέλος του ψησίματος πάνω από κρέατα και ψάρια. Αρτύζει ωμές σαλάτες και βραστά λαχανικά. Καθώς λιώνει, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις γεύσεις των υλικών με τα οποία ήρθε σε επαφή. Για πιο γκουρμέ πιάτα ταιριάζει όμορφα με σοκολάτα και καραμέλα.
Αλεξάνδρα Βρέλλη
Γεωπόνος, Επιστ. Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, M.Sc., ΓΠΑ
Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου AGROSPARTA