Ελιές Καλαμών

Η νυχάτη Καλαμών ή Ελιά Καλαμάτας είναι μια εξαιρετική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς. Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας και Ηλείας. Είναι ποικιλία μεσόκαρπη υψηλής παραγωγικότητας με το βάρος του καρπού να κυμαίνεται από 3 ως 6 g με σχήμα κυλινδοκωνικό με κάμψη μονόπλευρη που μοιάζει με τη ράγα της ποικιλίας του σταφυλιού «Αετονύχι». Η επιδερμίδα του καρπού είναι λεπτή και ελαστική και αποκτά βαθύ μαύρο χρώμα στο στάδιο της πλήρους ωριμότητας, γεγονός που την καθιστά ιδανική ποικιλία για την παραγωγή φυσικώς μαύρων ελιών. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι στο στάδιο της πλήρους ωριμότητας κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Μετά τη συγκομιδή ο ελαιόκαρπος μεταφέρεται στις μονάδες επεξεργασίας όπου πραγματοποιείται η ποιοτική διαλογή, η ταξινόμηση κατά μέγεθος και η απόπλυση με νερό για να απομακρυνθούν οι ξένες ύλες. Τέλος εμβαπτίζεται σε άλμη με 8 – 10 % αλάτι (θαλασσινό) όπου υφίσταται ζύμωση από μικτή χλωρίδα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα 6 – 9 μηνών. Μετά το ξεπίκρισμα οι ελιές τοποθετούνται σε ποικιλία περιεκτών: γυάλινα βαζάκια, πλαστικά, PET ή λευκοσιδηρά δοχεία σε διάλυμα άλμης με θαλασσινό αλάτι, ξύδι από κρασί, νερό και ένα λεπτό στρώμα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην κορυφή.

Το τελικό προϊόν

Οι ελιές Καλαμών έχουν ένα ομοιογενές αλλά με διακυμάνσεις σοκολατί έως σκούρο καφέ – ιώδες χρώμα. Οι ελιές είναι συμπαγείς και τραγανές με διακριτική φρουτώδη γεύση, η οποία είναι επίσης αλμυρή, ελαφρώς πικρή και ξυδάτη. Τρώγονται όπως είναι σαν μεζές – ορεκτικό, σε σαλάτες και ειδικά στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα, συνοδεύουν και χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές.